De tien blog geboden

En ja hoor, meteen werd "practice what you preach" me om de oren geslingerd vanwege een taalvout :) Bedankt: Blogger Anonymus!

  1. Nieuws, of nieuwswaardige feiten, zijn het beste voor een blog. Het is geen probleem om te verwijzen naar oudere posts (zelf seo-technisch heel goed) maar in principe in bloggen iets voor nieuws en nieuwtjes. Natuurlijk gouden tips zoals op de website zijn klassiekers (…).
  2. Houdt het doel van het blog in de gaten. Het beste, ook voor uw ranking, zijn blog posts over een soortgelijk onderwerp. Ik beperk me op deze blog tot SEO en heb het ook vaak over SEO (goed genoeg keyword stuffing).
  3. Een blog moet makkelijk leesbaar zijn en niet te lang (tenzij het onderwerp dat verlangt natuurlijk). Maar als ik eerlijk ben is de gemiddelde aandachtsspanne niet vreselijk lang. Iets wat gemakkelijk leest is schrijven alsof u tegen uw lezers praat. 300 a 400 woorden is ideaal.
  4. Probeer alles zo logisch mogelijk te rangschikken in aparte categorieën. Zo kunnen lezers makkelijk lezen over hun favoriete onderwerp en dit ook weer terugvinden.
  5. Spelling, grammatica en structuur. Moet natuurlijk correct zijn. De spelling checker van Word gebruiken bijvoorbeeld. Verder niets over te zeggen. Mocht u iets in paragrafen zeggen probeer dan een vast indeling aan te houden bijvoorbeeld: inleiding-verhandeling-conclusie ofwel kop-romp-staart. Kop: Bijvoorbeeld het doel van het artikel of een probleemstelling. Romp: de feitelijke informatie. Staart: de conclusie of samenvatting.
  6. SEO van een blog. Hier kom ik uitgebreid op terug. Maar het fijne van bloggen in bijvoorbeeld WordPress is dat alles mooi te optimaliseren is voor de zoekmachines zonder al te veel (of helemaal geen) gesleutel aan de code.
  7. Natuurlijk zou het onderwerp in ieder geval interessant moeten zijn voor uw lezers. Daarnaast is het ook belangrijk nieuwe lezers aan te trekken door bijvoorbeeld een handige tool weg te geven of een goede tip.
  8.  Zorg dat u uw blog onder de aandacht brengt. Er zijn vele plekken waar u uw link kunt onderbrengen. Zonder twijfel is dit het beste bij collegea-bloggers of bijvoorbeeld bij SEO Startpagina. Uiteraard maken andere mensen vaak graag lijstjes met de best gelezen SEO blogs.
  9. Als laatste wil ik graag nog even vermelden dat het oog ook wat wil. Maar voor blogs zijn verscheidene themaontwerpers die prachtig mooie thema's maken die ook nog eens SEO vriendelijk zijn.