De kunst van een Facebook Update

facebook irritaties

Dit onderzoek is gehouden in Amerika en geeft weer waarom mensen op Facebook een Facebook pagina niet liken (dus niet op de like knop drukken bij een status update). Eigenlijk konden we met ons gezond verstand en onze eigen ervaringen dit ook wel bedenken.

Persoonlijk vindt ik het enorm irritant om continue status updates van een merk of bedrijf te zien met kennelijk als enige bedoeling meer kliks / likes / fans te genereren.

Een Facebook update is een kunst

Mijn ervaring is dat vragen de beste Facebook updates zijn, of updates die een vraag oproepen. “Wat is je favoriete acteur uit film X”. Dit soort vragen leveren vaak veel reacties op. Veel mensen die ik ken plaatsen updates zoals “We gaan failliet!” of “het gaat mis!” Schijnbaar is het de menselijke natuur om te vragen wat er mis is of om verder te klikken.

Timing van een Facebook update

Er is onderzoek gedaan naar de timing van een update en de interacties tussen klanten en een merk door Buddy Media voor een groep van 200 grote merken.

Uitgaan / Entertainment: Vrijdag, Zaterdag en Zondag. Logisch want dat zijn de top dagen wanneer men uitgaat. Maar, gedurende de week beslissen veel mensen al wanneer ze wat willen gaan doen.

Media: Weekends, maar niet op maandag. Tenzij er een belangrijke doelgroep ook doordeweeks op Facebook zit (studenten).

Auto’s / Motoren: Deze groep ziet de hoogste interactie op een zondag.

Zakelijk en Finacieel: Interactie voornamelijk op woensdag en donderdag. De meeste updates worden verspreid door de week verzonden.

(Online) Shoppen: Zondag is een belangrijke dag voor interactie tussen retail en klanten maar veel van de updates worden door de week verzonden, met name op vrijdag.

Sport: Zondag is een dag voor sport, niet vreemd uiteraard. Tenzij er natuurlijk een dag is waar er een speciaal evenement op een andere dag plaatsvindt. Maar niettemin is zondag een dag waar mensen vaak ook een herhaling kijken of opgenomen wedstrijd terugzien.

Mode: Interactie piekt op Donderdag en in het weekend. Gemiddeld worden de meeste updates op dinsdag verstuurd.

Beauty en Gezondheid: net zoals mode, wellicht omdat klanten zich voorbereiden op shoppen in het weekend, zien beauty en gezondheid de meeste interactie op een donderdag. Echter veel van de merken sturen hun updates op een maandag en vrijdag.

Eten en Drinken: Alle merken die te maken hebben met eten en drinken verspreiden hun updates door de week en zien een piek in interactie op dinsdag en zaterdag en een flinke dip op maandag en donderdag.

Reizen & Hotels: De hoogste interactie zien we op een donderdag en vrijdag wanneer mensen verlangen naar het weekend.

Misschien kunnen we hier van leren dat we de updates moeten sturen op de dagen van de hoogste interactie tenzij er een reden is om dat niet te doen. Uiteraard als iedereen op de drukste dagen updates gaat sturen kan de boodschap ook verloren gaan, wat misschien ook de reden is dat veel updates op een a-typische dag worden verstuurd.

Facebook Update kort en krachtig

Om een lang verhaal kort te maken: Onderzoek toont aan dat niet alleen de timing belangrijk maar ook de lengte van de update. Kort maar krachtig is de boodschap! Updates met 80 karakters of minder hadden het meeste effect.

In tegenstelling tot de boodschap echter vinden mensen het blijkbaar toch prettiger om een volledige url te zien in plaats van een verkorte ulr.

Het is wel erg belangrijk om bovenstaande te combineren met wat u al weet van uw fans / klanten. Daarnaast is het zo dat de sociale wereld constant evolueert en dat de beste contact momenten kunnen opschuiven.

Een gedachte over “De kunst van een Facebook Update”

Reacties zijn gesloten.